space216   fotó: © Vancsó Zoltán    design: dART, Závodszky  
A Göncölszekér együttes Budapesten működik
és kortárs költők verseinek
megzenésí­tésével foglalkozik.
Szöveg
space31  
 
space101
A kortárs magyar és közép-európai városi líra
 
Gyász és újrakezdés
 
space

A Göncölszekér együttes repertoárját kortárs költők versei alkotják, ami egyedi a versmegzenésítő együttesek körében. Jól mutatja ezt az Egy 30 éves férfi című bemutatkozó album, amelyen négy mai költő versének megzenésítése hallható. A Gryllus Kiadónál megjelent, minden perc itthagy című első nagylemezen a kortárs versek XX. századi előképekkel és párhuzamokkal együtt szerepeltek. Jelenleg a fiatal és a középnemzedék költészetét helyezzük a középpontba, kapcsolatot tartva a kortárs kultúra áramlataival. Nagy hangsúlyt fektetünk mind a hazai és határon túli magyar, mind a közép-európai líra megismertetésére, és arra, hogy a zene eszközével a közönség minél tágabb köreihez juttassuk el napjaink költészetét, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az általunk megzenésített versek egyik fő témája a nagyvárosi élet, annak hangulata, tere és történetei – bérházak, éjszakai séták, randevúk, titkos búvóhelyek. Természetesen ebben a közegben is megjelennek a költészet örök témái, a szerelem, a mámor, az idővel, a mulandósággal való szembesülés, a semmivel dacoló életöröm.

A városi tér elemei sokszor azonosíthatók mindennapjaink, vagyis Budapest különféle pontjaival, hangulataival, ugyanakkor át is lényegülnek, és mitikus, szimbolikus jelleggel íródnak át, így ez a megzenésített líra korántsem csupán Budapest-központú. A város helyszínein: az utcán, a járművön, a lakásbelsőben, erkélyen, kocsmában, kávézóban korunk városlakójának én-keresése, belső élete zajlik. Hőseink, avagy a lírai ének persze változatosak, ahogy az egy nagyvárosban el is várható.

A koncerteken a fanyar szövegek a zene és az előadásmód humorába ágyazódnak. A versválasztással, a dallamokkal, a hangszerelési ötletekkel igyekszünk újra és újra meglepetést szerezni a hallgatónak, hol a jól ismert, köznapi élethelyzetek furcsaságára vagy meghittségére döbbentve rá, hol elfeledettnek hitt, szinte egzotikusnak tűnő érzelmeket elevenítve fel gyengéden, ám nem minden távolságtartás nélkül.

 

Feltöltés alatt.

 
space73